Нова твВ град Крайстчърч, Нова Зеландия, в 9 часа приключи гласуването в най-рано

...
Нова твВ град Крайстчърч, Нова Зеландия, в 9 часа приключи гласуването в най-рано
Коментари Харесай

Българите в Германия и Русия имат слаб интерес да гласуват

Нова твВ град Крайстчърч, Нова Зеландия, в 9 часа завърши гласуването в най-рано отворилата секция за балотажа, оповестяват Министерство на външните работи и БНР. Последни затварят секциите в Калифорния, Аризона и Невада в Съединени американски щати и на Западното крайбрежие на Канада - в 6 часа българско време в понеделник.

В Испания последни отвориха секциите на Канарските острови поради часова разлика. В Барселона има 2 изборни секции в постройката на Генералното консулство, а заявление за гласоподаване в града са подали 236 души. Очаква се висока интензивност.

В Кипър изборният ден стартира в точния момент и протича безпроблемно. Пред секциите има искащи да дадат своя глас, а след 10 започнаха да се образуват и опашки. Идват и хора, които не са дали своят вот на първия тур, заяви за БНР ръководителят на изборната комисия Снежана Георгиева.

Без сигнали за нарушения протича изборният ден в Русия. Българските жители в Русия гласоподават в четири секции. Две в Москва - в посолството и в Българския център на индустрията - и по една в консулствата в Санкт Петербург и Екатеринбург. Председателят на секционната изборна комисия в посолството Димитър Георгиев заяви за БНР, че се отчита спад на изборната активност в съпоставяне с първия тур на изборите за президент и вицепрезидент.

В Гърция българите могат да гласоподават в 26 секции. Няма нарушавания. Изборният ден протича при съблюдаване на всички ограничения. В Атина непрекъснато идват гласоподаватели пред седемте секции, на остров Крит гласоподават и в петте секции. В секциите в Патра, Нафплио и Лариса активността е засилена. В Северна Гърция гласоподават и туристи, най-вече в Кавала и Комотини. В Солун пристигат българи от Халкидики. Пред генералното консулство има опашка от чакащи да вземат участие във вота. Българи от остров Тасос се проведоха и гласуват в Кавала, където изборната интензивност е по-ниска, спрямо парламентарния избор. 

В Германия има 40 секции, в които може да се гласоподава машинно и на хартия. Две са в Лайпциг - в кметството на града.  " Юли месец изборната интензивност беше доста по-слаба от април. През април месец в Лайпциг имаше опашки от искащи да дадат вота си, което се дължеше на това, че доста хора бяха в България през лятото ", коментира за БНР ръководителят на едната от секционните изборни комисии - Росица Комитова. Българите в Германия имат слаб интерес да гласоподават.

В Белгия секциите остават 15, а в Люксембург - 2. Машините в Гент и Антверпен са с по 1 по-малко поради по-малкия брой гласоподаватели предходната неделя. Секциите са 6 в Брюксел, по две в Гент и в Антверпен и по една във Варегем, Льовен, Маасмехелен и Хаселт. Освен в Гент и в Антверпен, машинно гласоподаване ще има и в непрекъснатото ни посланичество в Брюксел.

В САЩ на балотажа се гласоподава в същите 55 секции, на които се гласоподава на изборите 2 в 1 предходната седмица. В 8 секции може да се гласоподава с машинa - в столицата Вашингтон, в Ню Йорк, Атланта, Сиатъл и в региона на Чикаго и Лас Вегас. В Сейнт Луис, ще се гласоподава с бюлетини, разпечатани на място.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР